Delen
Deel dit product
Uw review toevoegen
Beoordeel 1752 Gran Tradition Tinto

1752 Gran Tradition Tinto

€16,50
op voorraad
Een volle wijn, maar tegelijkertijd ook fris met een fijne structuur. Donker fruit als blauwe bessen en bramen hebben de boventoon, gevolgd door eiken tonen en een pepertje aan het einde. Elegant en weer eens wat anders, zeker het proberen waard.
  • Bestel 6 voor €15,68 per stuk en bespaar 5%
Beschrijving

Traditionele maceratie van 10 tot 15 dagen in open tanks, waarna de blend 18 maanden rijpt op nieuw Frans eiken. Een volle wijn, maar tegelijkertijd ook fris met een fijne structuur. Donker fruit als blauwe bessen en bramen hebben de boventoon, gevolgd door eiken tonen en een pepertje aan het einde. Elegant, van een verassende producent uit een verassend gebied

 

 AAN TAFEL

Breed inzetbaar! Deze wijn is vooral lekker bij alle soorten rood vlees. Niet verassend als je je bedenkt dat rundvlees de maaltijd bepaald in Uruguay. Niet veel meer doen met je biefstuk of je lamskotelet dan goed bakken of grillen, dan maak je de beste combinatie met de wijn.

   

DRUIF

De Tannat staat bekend om zijn taaiheid en strengheid, waardoor hij vaak wordt geblend met Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Fer om soepelere wijnen te creëren. De Franse naam komt mogelijk van het hoge tanninegehalte, maar het is wel zeker dat deze druif zijn oorsprong heeft in Baskenland. Net als de manseng werd hij in de 19e eeuw door baskische emigranten naar Uruguay gebracht, waar hij nog altijd verreweg de belangrijkste soort is. Net als de malbec in Argentinië lijkt hij beter te gedijen in het warme klimaat van Zuid-Amerika, dan in zijn oorspronkelijke thuis Zuidwest-Frankrijk. Cabernet Sauvignon zorgt voor rondeur en het donkere fruit in de wijn en Cabernet Franc geeft de wijn structuur.

 

PRODUCENT

Juan Carrau is een wijngaard met een lange historie. In Catalonië, Spanje kocht Don Fransisco Carrau Vehils, toen nog visser, in 1752 de eerste wijngaard. Hier begon een lange traditie wijnmaken. In 1930 verhuisde de familie Carrau naar Uruguay, alwaar ze in de omgeving van de hoofdstad Montevideo druiven aanplantte. Nog steeds zijn hier enkele van de oudste Tannat stokken van het land te vinden. In 1976 werden er door Juan Carrau Pujol voor het eerst druivenstokken aangeplant in de Cerro Chapeu regio in het noorden van Uruguay. Dit gebied bevindt zich op exact dezelfde breedtegraad als de bekende wijngebieden van Chili en Zuid-Afrika. Het was echter vooral de even zeldzame als unieke bodemsoort die Juan zo aantrekkelijk vond. De rode zanderige bodem zorgt voor een lagere opbrengst per hectare en druiven met een intens karakter.

De huidige generatie Carrau bestaat uit 5 broers die de 260 jarige familietraditie voortzetten en te gekke, unieke wijnen maken.

 REGIO                                  

Uruguay is na Argentinië, Chili en Brazilië de drienagrootste wijnproducent van Zuid Amerika. Het land bevat ongeveer 9000 hectare wijngaarden, met de grootste concentratie in de regio’s Montevideo, San José en Canelones. De laatste 20 jaar hebben Uruguayaanse wijnmakers een enorme sprong voorwaards gemaakt in de techniek en kwaliteit van het wijnmaken, waardoor wijnen zich nu met gemak meten met hoge kwaliteitswijnen van de rest van het continent.

Uruguayanen produceren en eten veel rundvlees, de consumptie is een onthutsende 60 kilo per inwoner per jaar. Net als in Argentinië leggen ze dit vlees het liefst op de barbeque. Het komt dus goed uit dat 70% van de wijnbouw rode wijn bevat, en dan vooral van de Tannat druif. Ideaal bij je gegrilde lap vlees!

Het fijnste aan Uruguayaanse wijnbedrijven is de mensen achter het bedrijf. De meeste wijnbedrijven zijn klein en worden gerund door een familie. De meeste wijn makende families hebben hun wortels in Spaans Catalonië. Het zijn toegewijde, opgeleide, enthousiaste mensen die hun eigen wijn maken, verkopen en promoten. De persoonlijke stempel die zij drukken op hun wijngarden en wijnen is voor het cruciaal en het is ook goed terug te vinden in de wijn

Maker Bodegas Juan Carrau
Jaar 2011
Regio Cerro Chapeau
Druif Tannat, Cab Sauvignon, Cab Franc
Bodem Rode Zandsteen
Inhoud 0,75l
%VOL 13,5
Aflsluiting Kurk
Vergisting Klassiek