Delen
Deel dit product
Uw review toevoegen
Beoordeel Montclàss

Montclàss

€22,00
op voorraad
Montclàss laat het beste zien van de unieke bodem die de Priorat rijk is. Een serieuze en elegante mineraliteit, met tonen van kersenbrandewijn, verse venkel, kruidnagel en toffee.
  • Bestel 6 voor €20,90 per stuk en bespaar 5%
Beschrijving

DRUIF

60% Garnacha, 20% Cariñena, 20% Syrah

HUIS

Cartoixa de Montsalvat

BODEM

Llicorella (zwarte leisteen)

JAAR

2013

OPVOEDING

Fran eiken, 8 maanden

APPELATIE

DOC Priorat

 

 

%VOL

14,5

 

 

AFSLUITING

kurk

SERVEREN OP

16 °C

INHOUD

0,75 ltr

LEKKER BIJ

   

 

Montclàss laat het beste zien van de unieke bodem die de Priorat rijk is. Llicorella is een zwarte leisteen en vormt een bodem die water snel doorlaat. Hierdoor moeten de wortels van de wijnstokken diep groeien om bij het water te komen. Dit veroorzaakt een soort positieve stress, een langzame ontwikkeling van de druif, die de wijn erg veel karakter en geconcentreerde smaak oplevert. Deze wijn heeft 8 maanden doorgebracht in Frans eiken vaten en is gebotteld in mei 2015. Montclàss heeft een elegante mineraliteit en tonen van kersenbrandewijn, verse venkel en kruidnagel.

 

AAN TAFEL!

Dit is een serieuze wijn die het liefst een serieuze maaltijd ziet. Een hertenbiefstuk met cranberrysaus en schorseneren. Wild zwijn met paddestoelen en een beetje verse truffel. Goed bij wild dus. Maar toen wij ‘m afgelopen winter dronken bij de boerenkoolstamppot met rookworst werden we daar ook wild van! Wild enthousiast dus.

 

DRUIF

Garnacha is de oorspronkelijke naam voor de druif die in Frankrijk en elders grenache wrodt genoemd. Waar de druif vroeger vooral tot bulkwijn geproduceerd werd, is de garnacha steeds populairder aan het worden. De druif doet het goed als cépagewijn, maar kan ook goed in blends met bijvoorbeeld tempranillo of cariñena. Het is een belangrijk ras in regio’s als Rioja, Navarra, Priorat, Tarragona en Terra Alta. De druif heeft een donkere schil en blank vruchtvlees, en geeft over het algemeen wijnen met veel kruidigheid, witte peper en rood fruit.

Cariñena is een druif die vernoemd is naar de stad Cariñena in het noordoosten van Spanje. Het is de oorspronkelijke naam voor de druif die in Frankrijk en elders carignan wordt genoemd. Tot aan de jaren ’80 werd van de cariñena voornamelijk bulkwijn gemaakt in Spanje. De -over het algemeen erg zware- wijn die van de cariñena werd gemaakt, werd verspreid over heel Spanje en vermengd met lichtere wijn. Gelukkigzijn die praktijken al lang niet meer aan de orde en breekt Spanje met het slechte wijnverleden. De cariñena wordt nog steeds zelden als cépagewijn gevinifieerd. Omdat de druif streng en hoog in zuur en tannine is, wordt hij vaak geassembleerd om structuur en diepte aan de wijn te geven. Daarnaast geeft cariñena over het algemeen aroma’s aan de wijn van donker fruit, drop, peper en kruiden.

Syrah (buiten Europa Shiraz) is het op vier na meest aangeplante blauwe druivenras ter wereld. De oorsprong van de druif ligt hoogstwaarschijnlijk in het zuidoosten van Frankrijk, maar inmiddels is er bijna geen wijnland meer waar de druif niet wordt verbouwd. De reden dat syrah zo populair is zit hem aan de ene kant in de ziektebestendigheid, waardoor hij makkelijk te verbouwen is. Aan de andere kant heeft de syrah het vermogen om serieuze rode wijnen te produceren met een majestueus rijpingspotentieel van tientallen jaren. Zowel in blends als in cépagewijn doet de druif het goed, met als beroemdste prototypen van die laatste Hermitage en Côte Rotie, en in Australië Penfolds Grange.

 

PRODUCENT

Cartoixa de Montsalvat is een familiebedrijf met wijnmaker Francesc Sánchez-Bas aan het hoofd. In 1995 begon de familie met het bewerken van hun wijngaarden rondom het dorpje Vilella Alta. Weinig middelen en een verouderde wijnmakerij maakte dat ze in het begin inventief moesten zijn. Geen moderne pers en kneusmachines, maar druiven stampen met de voeten. Geleidelijk aan kon Francesc investeren in nieuwe en betere apparatuur. Net op tijd had hij de wijnmakerij die hij wilde, want met de enorme toegenomen populariteit van de regio over de laatste paar jaar is ook dit bedrijf in een stroomversnelling geraakt. Binnen no time groeide de poductie zo snel, dat ze op een gegeven moment 80% van de druiven voor de wijn bij andere boeren in het dorp kochten. Cartoixa de Montsalvat heeft inmiddels behoorlijk veel land aangekocht met oude wijnstokken, en nieuw land beplant, zodat Francesc weer wijn kan maken die 100% zijn eigen druiven bevat. Het is een ambitieus en snel groeiend bedrijf die de nadruk legt op hoge kwaliteit wijnen die typisch zijn voor de Priorat. De wijnen worden jaar in jaar uit beloond met prijzen en hoge waarderingen van Priorat-liefhebber Robert Parker.

 

REGIO                               

Priorat is een kleine maar vooraanstaande regio in het noordoosten van Spanje. Het is een ruig, droog en bergachtig gebied waar de Mediterraanse zon volop schijnt en geen gewas kan groeien, behalve olijfbomen en druivenstokken. De streek heeft slechte tijden meegemaakt. Buiten de phyloxera ramp werd de Priorat in de jaren ’70 bijna geheel ontdaan van wijnbouw, vanwege het op levensonderhoud gebaseerde landbouwbeleid van dictator Franco en het feit dat het zo afgelegen lag.

Eind jaren ’80 kwam er een handjevol wijnmakers naar de regio, geïnspireerd door de hoogstaande wijnbouw in Frankrijk en aangetrokken door de onherbergzame natuur en het stugge karakter van de streek. De groep wijnbouwers werd geleid door René Barbier. Samen begonnen ze aan hun missie om wijn van hoogstaande kwaliteit te produceren in de regio. Het waren zware tijden voor de wijnmakers, maar het resultaat is verbluffend. Vandaag de dag telt de Priorat rond de 100 wijnmakers en geniet de regio grote faam onder wijnliefhebbers die van volle, krachtige wijnen houden, met Robert Parker voorop.

Maker Cartioxa de Monsalvat
Jaar 2013
Regio Priorat
Druif 60% Garnacha,20% Carinena, 20% Syrah
Bodem Llicorella (Zwarte Leisteen)
Inhoud 0,75l
%VOL 14,5
Aflsluiting Kurk
Vergisting Klassiek