Delen
Deel dit product
Uw review toevoegen
Beoordeel l'Abrunet Negre

l'Abrunet Negre

€13,00
op voorraad
Zo eerlijk en levendig als wijn kan zijn. Kruiden, bloemen, zuivel en rijp fruit. Klein beetje hout. Vamos!
  • Bestel 6 voor €12,35 per stuk en bespaar 5%
Beschrijving

  

Zo eerlijk en levendig als wijn kan zijn. De rode grenache en de carignan in deze wijn groeien op verschillende plaatsen, met verschillende topografische eigenschappen. Kruiden, bloemen, zuivel en rijp fruit in de neus, met een heerlijke verwoven mineraliteit. Vervolgens vers fruit, een frisse en zuivere wijn met alweer die mineralen. Hier krijg je niet snel genoeg van!

 

 AAN TAFEL!

Deze wijn drink je heel makkelijk zo, zonder iets erbij. Maar als je dan toch honger krijgt past ie goed bij lamsvlees op Franse of Spaanse wijze, gegrilde varkenskarbonade, bonenstoof, een stuk chorizo of een plank met harde kazen. Je krijgt er bijna honger van!

 

 DRUIF

Garnacha is de oorspronkelijke naam voor de druif die in Frankrijk en elders grenache wordt genoemd. Waar de druif vroeger vooral tot bulkwijn geproduceerd werd, is de garnacha steeds populairder aan het worden. De druif doet het goed als cépagewijn, maar kan ook goed in blends met bijvoorbeeld tempranillo of cariñena. Het is een belangrijk ras in regio’s als Rioja, Navarra, Priorat, Tarragona en Terra Alta. De druif heeft een donkere schil en blank vruchtvlees, en geeft over het algemeen wijnen met veel kruidigheid, witte peper en rood fruit.

Cariñena is een druif die vernoemt is naar de stad Cariñena in het noordoosten van Spanje. Het is de oorspronkelijke naam voor de druif die in Frankrijk en elders carignan wordt genoemd. Tot aan de jaren ’80 werd van de cariñena voornamelijk bulkwijn gemaakt in Spanje. De -over het algemeen erg zware- wijn die van de cariñena werd gemaakt, werd verspreid over heel Spanje en vermengd met lichtere wijn. Gelukkigzijn die praktijken al lang niet meer aan de orde en breekt Spanje met het slechte wijnverleden. De cariñena wordt nog steeds zelden als cépagewijn gevinifieerd. Omdat de druif streng en hoog in zuur en tannine is, wordt hij vaak geassembleerd om structuur en diepte aan de wijn te geven. Daarnaast geeft cariñena over het algemeen aroma’s aan de wijn van donker fruit, drop, peper en kruiden.

 

 PRODUCENT

De familie Ferré heeft al meer dan 200 jaar biologische wijngaarden in het dorp Corbera d’Ebre in Terra Alta. Echter, pas sinds 2009 maken zij hun eigen wijn als ‘Celler Frisach’. Aan het roer staan wijnmaker Fransesc en zijn broer Joan. De wijngaarden zijn beplant met voornamelijk rode garnacha, en daarnaast merlot, syrah, carińena, tempranillo en witte garnacha. Corbera’s combinatie van hete, droge dagen in de Mediterraanse zon, inlandse wind in de avond, en koele nachten zorgt dat de druiven hun aciditeit behouden en dat maakt het de ideale plek om frisse, levendige garnacha te verbouwen.

De wijnen van Celler Frisach zijn stuk voor stuk zuivere, levendige en spannende meesterwerkjes. Dit zijn mensen die de hele dag met hun handen de druiven, de planten en de aarde moeten voelen en er vervolgens vol bewondering, als ware natuurhippies, hun lofzang over kunnen aanheffen. Zo hoor je met je wijngaarden om te gaan. Voel de liefde, de passie en de te gekke wijnen die we van Celler Frisach hebben.

REGIO                               

De Terra Alta is het hoogst gelegen DO-gebied in Catalonië. Terra Alta is dan ook het Spaanse woord voor ‘hoogland’. Net als andere gebieden in Catalonië, zoals Tarragona en Priorat, zijn wijnmakers in het gebied volop verloren duivenrassen aan het herontdekken. Zo worden de vroeger gehate garnacha tinta, garnacha blanca en cariñena er weer volop verbouwd, nadat de wijngaarden van deze druiven een tijd lang werden weggehaald en vervangen voor andere soorten. De regio zit vol met dynamische wijnmakers, die spannende, levendige en moderne stijl wijnen produceren.

Maker Cellar Frisach
Jaar 2018
Regio Terra Alta
Druif 60% Garnacha Tinta, 40% Carinena
Bodem Klei, Kalksteen
Inhoud 0,75l
%VOL 13,5
Aflsluiting Kurk
Vergisting Natuurlijk