Delen
Deel dit product
Uw review toevoegen
Beoordeel l'Abrunet Rosat

l'Abrunet Rosat

€13,00
op voorraad
Kruidig en droog als een Provenciaalse rosé met intense fruitaroma’s van wilde kruisbessen, mandarijn en nectarine. Voor je het doorhebt is de fles leeg
  • Bestel 6 voor €12,35 per stuk en bespaar 5%
Beschrijving

DRUIF

Garnacha Tinta, Garnacha Gris, Garnacha Blanca

HUIS

Celler Frisach

BODEM

klei, kalksteen

JAAR

2016

OPVOEDING

rvs

APPELATIE

DO Terra Alta

 

 

%VOL

13

 

 

AFSLUITING

kurk

SERVEREN OP

8 °C

INHOUD

0,75 ltr

LEKKER BIJ

   

 

Een spannende blend van rode, witte en grijze grenache. De laatste was bijna uitgestorven, maar dankzij de inspanningen van wijnhuizen als Celler Frisach is de druif gelukkig terug van weggeweest. Na de oogst zijn de druiven samengebracht en na 24 uur volgde een korte maceratie, voorzichtige persing en fermentatie in rvs van alleen het sap. Dit is de eerste rosé die Celler Frisach gemaakt heeft. Niet met een verkeerd resultaat, in tegendeel! Kruidig en droog als een Provenciaalse rosé met intense fruitaroma’s van wilde kruisbessen, mandarijn en nectarine, Ziltige mineraliteit en een verfrissende afdronk.

 

AAN TAFEL

Deze rosé drink je lekker op zichzelf, maar kun je ook goed combineren met een salade met tomaat, pittige groentegerechten, noedels met ketjap of gamba’s van de grill. Als je gaat barbeque-en en je wil er graag een rosé bij drinken, is dit de beste keuze.

 

DRUIF

Garnacha is de oorspronkelijke naam voor de druif die in Frankrijk en elders grenache wrodt genoemd. Waar garnacha tinta vroeger vooral tot bulkwijn geproduceerd werd, is de druif steeds populairder aan het worden. De druif doet het goed als cépagewijn, maar kan ook goed in blends met bijvoorbeeld tempranillo of cariñena. Het is een belangrijk ras in regio’s als Rioja, Navarra, Priorat, Tarragona en Terra Alta. De druif heeft een donkere schil en blank vruchtvlees, en geeft over het algemeen wijnen met veel kruidigheid, witte peper en rood fruit.

Garnacha blanca (witte grenache) is aan een imago comeback bezig en is nu vooral wijds aangeplant in het noordoosten van Spanje in de regio’s Tarragona, Rioja, Navarra en Terra Alta. De witte garnacha is over het algemeen hoog in alcohol en laag in aciditeit, en maakt wijnen met aroma’s van citrus en kruiden.

Garnacha gris (grijze grenache) komt erg weinig voor. Gelukkig zijn er nog wel een paar wijngaarden te vinden waar de druif groeit, waaronder bij Celler Frisach, want het is een spannende druif. Verwant aan zowel de witte als rode garnacha en waarschijnlijk een directe mutatie van die tweede, is de garnacha gris een druif met een kleur tussen roze en grijs in. De druif groeit het liefst op zanderige rotsgrond in een heet en droog klimaat en geeft wijnen met aroma’s van steenvruchten (perzik, pruim, nectarine) en een bijna olie-achtig mondgevoel.

  

PRODUCENT

De familie Ferré heeft al meer dan 200 jaar biologische wijngaarden in het dorp Corbera d’Ebre in Terra Alta. Echter, pas sinds 2009 maken zij hun eigen wijn als ‘Celler Frisach’. Aan het roer staan wijnmaker Fransesc en zijn broer Joan. De wijngaarden zijn beplant met voornamelijk rode garnacha, en daarnaast merlot, syrah, carińena, tempranillo en witte garnacha. Corbera’s combinatie van hete, droge dagen in de Mediterraanse zon, inlandse wind in de avond, en koele nachten zorgt dat de druiven hun aciditeit behouden en dat maakt het de ideale plek om frisse, levendige garnacha te verbouwen.

De wijnen van Celler Frisach zijn stuk voor stuk zuivere, levendige en spannende meesterwerkjes. Dit zijn mensen die de hele dag met hun handen de druiven, de planten en de aarde moeten voelen en er vervolgens vol bewondering, als ware natuurhippies, hun lofzang over kunnen aanheffen. Zo hoor je met je wijngaarden om te gaan. Voel de liefde, de passie en de te gekke wijnen die we van Celler Frisach hebben.

 

REGIO                                  

De Terra Alta is het hoogst gelegen DO-gebied in Catalonië. Terra Alta is dan ook het Spaanse woord voor ‘hoogland’. Net als andere gebieden in Catalonië, zoals Tarragona en Priorat, zijn wijnmakers in het gebied volop verloren duivenrassen aan het herontdekken. Zo worden de vroeger gehate garnacha tinta, garnacha blanca en cariñena er weer volop verbouwd, nadat de wijngaarden van deze druiven een tijd lang werden weggehaald en vervangen voor andere soorten. De regio zit vol met dynamische wijnmakers, die spannende, levendige en moderne stijl wijnen produceren.