Delen
Deel dit product
Uw review toevoegen
Beoordeel Le Croizillon

Le Croizillon

€10,50
niet op voorraad
Aroma’s van zwarte kersen, blauwe bessen, cacao en gedroogde thijm gecombineerd met de kalkerige mineraliteit uit de grond maken dit een prachtige, zeer interessante wijn. Toegankelijk, maar hij verveelt geen moment!
  • Bestel 6 voor €9,98 per stuk en bespaar 5%
Beschrijving

 

Dit is het perfecte voorbeeld van een moderne stijl malbec uit de Cahors. Er wordt gebroken met de traditie van de zware, logge ‘vin noir’ en gestreefd naar een meer toegankelijke, lichtere stijl. Het mooie hieraan is dat het terroir meer te vinden is in de wijn, en daarmee meer complexiteit wordt bereikt. De malbec voor deze wijn wordt vroeg geoogst. Er volgt een korte maceratie en geringe extractie. Aroma’s van zwarte kersen, blauwe bessen, cacao en gedroogde thijm gecombineerd met de kalkerige mineraliteit uit de grond maken dit een prachtige, zeer interessante wijn. Toegankelijk, maar hij verveelt geen moment!

 

AAN TAFEL!

Doordat Le Croizillon een mooie frisheid heeft is het een wijn die niet graag naast al te zware gerechten staat. Daarom een heerlijke wijn voor in de zomermaanden. Lamsvlees met munt, kalfsvlees met pastinaak, of zelfs een witvis als dorade, geroosterd of gebakken met veel kruiden zijn fantastische gerechten om bij deze wijn te maken. Een wijn om het beste in je gastronomische zelf naar boven te halen!

 

DRUIF

Ooit kwam de meeste malbec voor in de Bordeaux, maar waar de druif daar bijna volledig verdwenen is, vormt hij nog steeds de ruggengraat van de wijnen uit de Cahors. 70% van de wereldwijde beplanting van malbec is echter in Argentinië. Er zit een groot verschil in Argentijnse malbec en die uit de Cahors. Cépagewijnen van Argentijnse malbec zijn gewoonlijk veel zachter en rijper dan hun Franse equivalent, hoewel ze net zo geschikt zijn om lang te ouderen. De Franse malbec geeft over het algemeen wat drogere wijnen met wat straffere tannines en meer complexiteit.

 

PRODUCENT

In 1979 komen Bernard en Cécile Croisille naar Fages, met als enige rijkdom hun jeugd, een passie voor het land en de droom een leven op te bouwen rond die passie. Ze huren een stuk met woesternij overwoekerde grond en beginnen met het zorgvuldig herstellen van de wijngaarden. Ze moeten veel investeren om de planten nieuw leven in te blazen en te onderhouden, en lang wachten totdat ze er –letterlijk- de eerste vruchten van kunnen plukken. De eerste oogst geschied in 1984 en wordt naar de coörperatie van Parnac gebracht. Na 10 jaar de oogst naar de coörperatie te hebben gebracht beginnen ze in 1994 met het zelf maken van wijn. Sindsdien zijn ze ver gekomen. Na een periode van experimenteren, ontwikkelen, vallen en opstaan maken zij jaar in jaar uit prachtige wijnen, die het terroir en de malbec druif als geen ander in de regio weten te weerspiegelen in de wijn. Sinds 2008 werken ook beide zoons van het echtpaar op het château en sinds 2010 zijn de wijnen volledig biologisch.

 

REGIO                                       

Cahors heeft als wijnstreek een grote ontwikkeling doorgemaakt. In de streek wordt van oudsher alleen rode wijn gemaakt, van bijna alleen de malbec. Lang stond het gebied bekend om zware, logge wijnen met een hele donkere kleur, de zogenaamde ‘vin noir de Cahors’. Wijnproducenten in de Cahors hebben lang te lijden gehad van de door handelaren in Bordeaux ingestelde protectionistische maatregelen tegen wijnen uit de Haut-Pays. De rivier de Lot bood een ideale transportroute van de stad Cahors naar lokale markten in Noord-Europa via de Garonne en Bordeaux. Cahors werd in 1883-1885 ook nog eens heftig getroffen door de phylloxera (bladluis), waardoor er ongeveer een tiende van de wijngaarden over bleef. Door de oprichting van de coöperatie Caves d’Olt in Parnac in 1947 en een aanzienlijk groot aantal investeringen in de wijnbouw in de jaren ’80 en ’90 is Cahors met een comeback bezig. Het is nu een van de meest dynamische wijngebieden van Frankrijk. Helemaal met het overnemen van de wijngaarden door de nieuwste generatie wijnboeren, die de wijngaarden uitbreiden, overgaan naar biologische wijnbouw en het unieke kalkrijke terroir van de streek willen laten spreken in de wijn.

Maker Chateau Les Croisille
Jaar 2016
Regio Cahors
Druif Malbec
Bodem Klei, Kalksteen
Inhoud 0,75l
%VOL 13
Aflsluiting Kurk
Vergisting Natuurlijk