Delen
Deel dit product
Uw review toevoegen
Beoordeel Pouilly Fumé

Pouilly Fumé

€19,25
niet op voorraad
Een van de Loire’s meest geprezen wijnen en een levendige weerspiegeling van sauvignon blanc die in de Pouilly Fumé streek op vuursteen groeit. Zoals de naam al verklapt vindt je in deze wijn kalk, vuursteen en rokerige aroma’s, verweven met fijne zuren e
  • Bestel 6 voor €18,29 per stuk en bespaar 5%
Beschrijving

 

DRUIF

sauvignon blanc

HUIS

Jonathan Didier Pabiot

BODEM

vuursteen, kalksteen

JAAR

2015

OPVOEDING

rvs

APPELATIE

AOC Pouilly Fumé

 

 

%VOL

12,5

 

 

AFSLUITING

kurk

SERVEREN OP

7 - 9°C

INHOUD

0,75 ltr

LEKKER BIJ

   

 

Een van de Loire’s meest geprezen wijnen en een levendige weerspiegeling van sauvignon blanc die in de Pouilly Fumé streek op vuursteen groeit. Zoals de naam al verklapt vindt je in deze wijn kalk, vuursteen en rokerige aroma’s, verweven met fijne zuren en sappig groen fruit die lang blijven hangen. Complexe aroma’s van guave, gele pruim, citroenschil en stro samen met die minerale frisheid maken dit een spannende, knisperende wijn!

 

AAN TAFEL

Lekker bij rauwe vis, gerookte vis, gestoomde vis, álle vis. En schaal- en schelpdieren, heel veel schaal- en schelpdieren. Zóveel schaal- en schelpdieren dat je aan de tweede fles wijn begint voordat je het doorhebt.

 

DRUIF

Een van de meest bekende “internationale” druivenrassen, van origine verbouwd in Frankrijk en samen met cabernet franc beschouwd als de ouder van cabernet sauvignon. De fijne eigen aroma’s van sauvignon blanc geven uiteenlopende vertalingen in de wijnen die ervan gemaakt worden. Van “kattenpis” tot grassig tot kruidig tot citrusachtig, verschillend over de hele wereld. In Frankrijk wordt de top van de sauvignon blanc gemaakt onder de appellaties van Sancerre en Pouilly Fumé, waar het terroir het beste doorschijnt in de wijn. Door heel Europa wordt de sauvignon blanc verbouwd, maar met name in het noordoosten van Italië, Slovenië en Moldavië. Buiten Europa staan vooral Nieuw-Zeeland (veelal op het fruit), Chili (fris en zuiver), Zuid-Afrika (elegant en betaalbaar) en Californië (de op hout gelagerde “Fumé Blanc”) bekend om het verbouwen van de druif.

 

PRODUCENT

Jonathan is alweer de vijfde generatio Pabiot die de wijngaarden van de familie bestiert. De Wijngaarden zijn gesitueerd op het hoogste punt van de Pouilly Fumé, de heuvels van Les Loges, die uitkijken op de Loire rivier en de Sancerre verderop. Generaties lang brachten de Pabiots hun druiven naar de coöperatie, maar Jonathan besloot anders en startte met het maken van zijn eigen wijn.

Jonathan werd naar de lokale wijnschool in Cosne-sur-Loire gestuurd om het wijnmaken te leren, maar vond het te veel theorie en te weinig praktijk, dus ging daar weer van af. In plaats daarvan ging hij een stage lopen in Faugères bij Domaine Léon Barral. In 2006 kwam hij terug naar Les Loges en begon te werken op 2,5 hectare grond die hij van zijn opa had geërfd en nog een hectare die hij erbij huurde. Hier produceerde hij zijn eerste eigen wijn. Binnen een jaar had hij zijn ietwat sceptische vader ervan overtuigd biologisch te gaan werken en de eerste gecertificeerde biologische wijn kwam in 2010. Ongelooflijk maar waar, hij is een van de enige 3 van de 150 wijnmakers in de regio die biologisch werkt!

Sinds 2011 zijn de wijngaarden van Jonathan met die van zijn vader Didier samengevoegd en beslaan nu 18 hectare. Jonathan wordt gezien als natuurtalent en door critici zelfs de nieuwe Didier Dageneau genoemd.

  

REGIO                     

De wijngaarden van Pouilly-Fumé liggen rond de plaats Pouilly-sur-Loire en dateren uit de Romeinse tijd, toen de Romeinse weg dwars door het gebied liep. De verdere ontwikkeling van de wijngaarden werd gedaan door de monniken in de Middeleeuwen, die louter witte wijn maakten omdat dat traditioneel de kleur van heilige wijn is. Na de Franse Revolutie van 1789 werd het voor boeren mogelijk om landeigenaren te worden van grond die daarvoor in handen van de adel en geestelijken was. Aan het einde van de negentiende eeuw verwoestte phylloxera (druifluis) ook hier alle wijngaarden. Slechts een deel van de wijngaarden is succesvol teruggeplant sinds toen. Sinds 1937 is Pouilly Fumé een Appellation d’Origine Contrôlée (AOC)