Welkom bij Rebel Wines! Ben je ouder dan 18 jaar?

La Ferme des Sept Lunes

La Fermes de Sept Lunes

 

Op de westelijke oever van de Rhône, tussen Condrieu in het noorden en Tournon in het zuiden, ligt de AOC Saint-Joseph, waar Jean Delobre al enkele decennia wijn produceert op zijn wijngoed La Fermes de Sept Lunes. Zijn land ligt op de top van een heuvel nabij Bogy, halverwege Saint-Joseph. Het wijngoed doet aan als een tuin, met een indrukwekkend uitzicht over de Rhône-vallei, waar de katten tussen de wijnstokken en abrikozenbomen rondlopen. Bij aankomst op het wijngoed spreekt Jean, mede door een lichte kater, in eerste instantie voornamelijk in enkele lettergrepen. Na een tijdje blijkt hij echter de warmte van een teddybeer te hebben en vertelt hij zachtaardig en gepassioneerd over zijn landgoed, wijnen en de juiste balans tussen wijnmaker en boer zijn.

 

Jean is een ware pionier op het gebied van biodynamisch wijn produceren. Hij ziet zichzelf niet enkel als wijnmaker, maar ook als boer, wat maakt dat de balans soms lastig te vinden is: ‘Om iets meer wijnmaker te worden, zal ik iets minder boer moeten zijn.’ De boerencultuur zit diep in zijn genen. Hoewel de koeien in 2002 van de boerderij verdwenen zijn, groeien er naast de tien hectare wijnstokken ook abrikozen en granen op het land. Polycultuur is leidend bij La Fermes de Sept Lunes, wat zorgt voor een grote biodiversiteit op het land. Sinds hij de familieboerderij van zijn ouders overnam in 1984 is er veel veranderd. Zowel op het land als in de wijnkelder. Waar de wijngaarden in de jaren ’60 – toen nog bewerkt door zijn grootvader – voornamelijk dienden om tafelwijnen voor de mijnwerkers van het mijnbekken in St-Etienne te produceren, creëert Jean tegenwoordig complexe, gelaagde maar daarnaast ook soepele en fruitige Rhône-wijnen.

 

In 1997 vertrok Jean als boer-wijnmaker ontgoocheld uit de lokale coöperatie om over te stappen op organische teelt, waarna La Fermes de Sept Lunes in 2001 overging op volledig biodynamische landbouw. Nadat hij constateerde dat deze methode zijn vruchten afwierp, heeft hij zijn techniek van daaruit zo verfijnd mogelijk doorontwikkeld. Jean creëerde een eigen visie: zijn wijn wordt meer uitgewerkt in de wijngaard dan in de kelder. Met grote aandacht voor het vegetatieve evenwicht van de wijnstokken en een volledig biodynamische teelt, verbouwt hij op zijn steile ‘terrassen’ de traditionele Rhône-druiven: Syrah, Marsanne, Rousanne en Viognier, met daarnaast een klein beetje Gamay. De wijngaarden in het bovenste deel van Saint-Joseph liggen op het zuidoosten, wat voor een mooie rijping van de druiven zorgt. De hoge ligging en de granieten bodem geven de wijnen daarnaast een karakteristieke frisheid. Jean doet niks mechanisch. De druiven worden met de hand geoogst, waarna ze ook handmatig geselecteerd worden op kwaliteit. Zelfs zijn amforen worden met de hand leeggeschept en schoon gemaakt. De vinificatie van de wijn gaat gepaard met zo min mogelijk interventie, waarbij geen gist en een enkel noodzakelijke hoeveelheid aan sulfiet wordt toegevoegd. Het zijn pure wijnen.

Lees meer