Welkom bij Rebel Wines! Ben je ouder dan 18 jaar?

Domaine Bohn

Veertig kilometer ten zuiden van Straatsburg ligt Reichsfeld, waar Bernard en Arthur Bohn – vader en zoon – de wijngaarden van het gelijknamige Domaine Bohn bewerken. Het dorp ligt in een vallei, beschermd van het toerisme rondom Andlau door de Ungersberg. Sinds de twaalfde eeuw wordt in dit gebied al wijn gemaakt, toen de graaf van Andlau hier de eerste wijnstokken plantte, waarna cisterciënzer monniken lange tijd verantwoordelijk waren voor de wijnen van het gebied. Ook in het verleden stond het gebied al bekend om wijnen van hoge kwaliteit, zoals blijkt uit de geschriften van Doctor Claudius Deodatus, die in 1628 schreef dat de wijnen van Reichsfeld tot de beste van de Elzas behoorden.

 

De familie Bohn bezit nu al driehonderd jaar wijnstokken in Reichsfeld, hoewel de percelen met de tijd veranderd zijn. Waar ze eerst voornamelijk kleine stukken land verspreidt over de vallei hadden, beslaat het domein nu – door stukken grond te ruilen en erven – uit vijf hectare wijnstokken op de steile heuvels van de Schieferberg (ook wel ‘Leisteenberg’), met nog vier hectare verspreidt over het gebied. Zoals blijkt uit de naam bestaat de grond hier voornamelijk uit leisteen. Het terroir en klimaat van het gebied is sterk uitgesproken in de wijnen van Domaine Bohn, wat resulteert in een mooie mineraliteit en frisheid.

 

In de afgelopen dertig jaar is de werkwijze van Bernard en Arthur vormgegeven door een terugkeer naar wijnbouwtechnieken van hun voorouders van vóór 1940. Zo voegen ze geen sulfieten toe aan de ‘Par nAthur’ wijnen en doen ze alleen aan natuurlijke vergisting. Biodynamische landbouw en natuurbehoud zijn fundamenteel aan de filosofie van het domein. Ze ploegen de wijngaarden niet en laten gewassen tussen de wijnstokken groeien om een gezonde ecologische balans te creëren. Om enkel de hoogste kwaliteit druiven te produceren houden ze de oogsten bewust laag en worden de druiven enkel handmatig geoogst. Daarnaast nemen ze de tijd om de wijnen te laten rijpen. Dit zorgt ervoor dat de wijnen van Domaine Bohn nu al gedronken kunnen worden, maar ook nog jaren in de kast of kelder kunnen blijven.

Lees meer