Welkom bij Rebel Wines! Ben je ouder dan 18 jaar?

Kolfok

Querschnitt Rotburger & Co

Voor deze juicy rood wordt rotburger van verschillende bodems gebruikt. Vergisting van bijna 100 dagen in halfgesloten vaten geeft een frisse, doordrinkbare wijn, die complex is op zijn eigen manier. 11 maanden gerijpt in 1200 liter Oostenrijkse vaten
€22,00

Querschnitt Weiss

Een mix van oude en jonge stokken, een reflectie van de bodems van Neckenmarkt. Na het persen vindt de fermentatie plaats in grote Oostenrijkse eiken vaten in een koude kleikelder, waarna de wijn sur lie in de vaten rijpt zonder bemoeienis of toevoegingen
€22,00

Intra! The Wild Rosé

Rebel fave alert! Wilde, spicy rosé met structuur, Blaufränkisch van een noordelijke wijngaard met koud klimaat en zware klei. De druiven worden enkele dagen geweekt in een semi-gesloten klein vat en daarna gefermenteerd in 1200lt. Oostenrijkse eiken vate
€31,00

De naam Kolfok komt uit het lokale Burgenland-dialect, wat zich vertaalt naar "buitenbeentje". Een naam die Stefan Wellanschitz van zijn grootvader kreeg toen hij op zondag niet naar de kerk ging. Ironisch genoeg staat de naam vandaag de dag nog steeds sterk, aangezien Stefan een onconventionele denker is die uniek mooie niet-conforme wijnen creëert. Hij gebruikt oude technieken voor het maken van zijn wijnen, maar geeft er zijn eigen "Kolfok" draai aan. Hij gebruikt bijvoorbeeld een methode die intracellulaire fermentatie wordt genoemd, waarbij hele druiven intern fermenteren, waardoor de wijn een uniek smaakprofiel krijgt. Dit is een techniek die vaak wordt gebruikt bij het maken van rode wijn, maar Stefan gebruikt carbonische maceratie om zijn oranje wijnen te produceren, waardoor ze een elegante structuur en een complex smaakprofiel krijgen. Bovendien gebruikt hij geen additieven in het proces, zowel in de wijngaard als in de kelder. Hoewel zijn familie al sinds de 18e eeuw wijn maakt in de wijnstreek Burgenland, begon Stefan pas in 2015 met het produceren van zijn eigen wijnen.

 

De grond rondom het dorp Neckermarkt, op de grens met Hongarije, kent een unieke combinatie van alpiene bodems en een ‘pannonisch’ klimaat: warme droge zomers en koude winters. Het groene, heuvelachtige landschap behoort tot de hoogste wijngaarden van Burgenland. De wijngaarden worden organisch verbouwd en tussen de wijnstokken groeien een groot aantal kruiden en andere planten, wat voor een sterke biodiversiteit en een gezonde bodem zorgt. Stefan verbouwt een verscheidenheid aan druiven op de oude wijnstokken van zijn familie: Blaufränkisch, Grüner Veltliner, Pinot Blanc, Welschriesling, en daarnaast nog een aantal wat minder bekende lokale druiven. Dit gebeurt allemaal op een groot aantal verschillende bodems: kalksteen, graniet, leisteen, klei, vulkanisch, zand en leem. De verscheidenheid aan druiven, bodems en productiemethoden maakt dat de wijnen van Kolfok een uniek karakter hebben, waarin de diverse mogelijkheden van het gebied naar voren komen.

Lees meer